93 540 60 69

Triar una residència per a un ser estimat és una decisió significativa que implica moltes consideracions importants. Per a les famílies que s’enfronten a esta elecció, és fonamental estar ben informades per a prendre la millor decisió possible. En Casabenefica.cat, entenem els dubtes i preocupacions que poden sorgir durant este procés. Per això, hem compilat una llista de preguntes freqüents amb respostes detallades per a ajudar les famílies a entendre millor el que implica la vida en una residència i com triar l’opció més adequada per als seus sers estimats. Des dels tipus de residències disponibles fins als servicis i costos associats, esta guia busca proporcionar una visió clara i completa del que les famílies necessiten saber en prendre esta decisió tan important.

Comprenent les residències per a persones majors

Què és una residència per a persones majors i com funciona?

Una residència per a persones majors és un entorn dissenyat per a oferir cura, seguretat i una comunitat a les persones d’edat avançada. Estes instal·lacions proporcionen una varietat de servicis, des d’atenció bàsica fins a cures mèdiques especialitzades, depenent de les necessitats individuals de cada resident. A més, les residències oferixen activitats i programes per a fomentar la participació social i el benestar emocional dels seus residents.

Tipus de residències: Quina és l’adequada per al meu familiar?

Existixen diversos tipus de residències, cadascuna adequada per a diferents nivells d’independència i necessitats de cura. Les residències independents són per a aquells que poden manejar les seues activitats diàries per si mateixos, mentre que les residències assistides oferixen més suport en tasques quotidianes. Per a persones amb condicions com a demència, existixen residències especialitzades que proporcionen una cura més intensiva.

Servicis i atenció en les residències

Servicis de salut i benestar

Les residències oferixen una gamma de servicis de salut i benestar, incloent-hi accés a infermeres i metges, programes d’exercici, i activitats que promouen la salut mental i física. Estos servicis estan dissenyats per a mantindre als residents el més saludables i actius possible.

Activitats i vida social en les residències

La vida social és un component crucial en les residències. Estes oferixen activitats grupals, esdeveniments socials i programes culturals per a mantindre als residents actius i connectats amb la seua comunitat. Estes activitats són essencials per a la salut emocional i el benestar general dels residents.

Costos i consideracions financeres

Quant costa viure en una residència?

El cost de viure en una residència pot variar àmpliament segons la ubicació, el tipus de residència i el nivell de cura requerida. És important considerar tots els costos associats, incloent-hi allotjament, servicis de cura, menjars i activitats. Algunes residències oferixen paquets tot inclòs, mentre que unes altres tenen un sistema de pagament per servici.

Ajudes i subvencions disponibles

Existixen diverses opcions d’ajuda financera i subvencions per a ajudar a cobrir els costos d’una residència. Estes poden incloure programes governamentals, assegurances de cura a llarg termini i altres formes d’assistència financera. És crucial investigar i entendre les opcions disponibles per a reduir la càrrega financera.

Triar la residència adequada

Com saber si una residència és de qualitat?

Avaluar la qualitat d’una residència és essencial. Això inclou revisar les credencials del personal, la qualitat de les instal·lacions, els programes d’activitats oferits i les opinions dels residents actuals i les seues famílies. Realitzar visites a les residències i parlar amb el personal i els residents pot proporcionar una visió valuosa.

A més, un estudi publicat en The Gerontologist titulat “Shared decision-making in dementia: A review of patient and family carer involvement” destaca la importància de la participació activa de les persones amb demència i els seus cuidadors familiars en el procés de presa de decisions. Este estudi revela que no totes les persones amb demència estan excloses de participar en les decisions sobre la seua cura, i que hi ha un ampli espectre en el que constituïx la presa de decisions compartida en casos de demència. Ressalta la necessitat de fomentar una comunicació efectiva i un enfocament col·laboratiu en la presa de decisions, especialment en decisions crítiques com l’elecció d’una residència de cura a llarg termini.

Preparant-se per a la mudança

La transició a una residència pot ser un canvi significatiu. Preparar-se per a la mudança implica considerar aspectes emocionals i logístics. És important parlar obertament amb el ser estimat sobre la mudança, visitar la residència junts i planificar com fer que el seu nou espai se senta com a casa.